Herkutellaan tähteillä - kylmäsavulohipiirakka


Ruokahävikin estoa Sannan keittiössä


Kiinnitin itse viime vuonna aiempaa enemmän huomiota ruokahävikkiin. Kukaan ei voi olla miettimättä tänä päivänä ruuan ekologisuutta. Onhan se myös itselle ihan turhaa rahan menetystä, jos ruokaa päätyy biojätteisiin. 

Törmäsin eri lähteissä väitteeseen, että yksin elävät naiset ovat tässä asiassa pahimpia. Täytyy kai se uskoa. Ja kai minut yksin eläväksi naiseksi lasketaan, vaikka tuo Kerttu-ranskanpulla seurana onkin. Sillä kun on ihan omat eväät.


Wikipedia tiesi kertoa, että maailmanlaajuisesti ruokaa menee hukkaan vuosittain yhteensä noin kolmasosa. On arvioitu, että tällä määrällä ruokaa voitaisiin ruokkia jopa kaksi miljardia ihmistä, kyllä se herättelee. Suomessa tilanne ei ole ihan niin huono, mutta kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta meillä haaskataan koko elintarvikeketjussa noin 10–15 prosenttia. Minut yllätti se, että kotitalouksissa ruokaa menee hukkaan noin puolet enemmän kuin kaupoissa.

Mitä voin tehdä


Eihän tämä uusi asia ole. Tämä mietiskely on ennen kaikkea herättely itselle, että vielä on todellakin vara parantaa. Olen opetellut pakastamaan ruokaa hyvissä ajoin ja ostamaan pienempiä määriä kerrallaan. Isommissa perheissä varmasti hyvin toimii harvoin kaupassa käynti, mutta itsellä silloin ruoka ei tahdo pysyä tuoreena. 

Aina olen ollut aktiivinen antamaan ruokaa myös eteenpäin, se toimii hyvin. Nautin paljon leipomisesta, eikä sitä voi kyllä tehdä, jos ei ole syöjiä. Nyt jo aikuiset lapseni perheineen ja ihanat työkaverit ovat olleet erinomaisia kohteita. Paljon muitakin vinkkejä varmasti on, en ole asiantuntija. Vinkit otan enemmän kuin mielelläni vastaan.

Jääkaapin puhdistus


Lähdin tähän uuteen vuosikymmeneen puhdistamalla jääkaappia, juurikin niistä tähteistä jotka uhkasivat jäädä pyhien jälkeen käyttämättä. Siitä syntyi tämä kylmäsavulohipiirakka. Ja vaikka itse sanonkin, niin aika herkku tuli!


Ranskankerman ostin, muut tarpeet löytyivät pyhien jäljiltä valmiina. Eli ohjetta voi todellakin soveltaa, mitä sattuu itsellä olemaan. Vähemmilläkin aineksilla saa hyvän ja maukkaan piirakan, nyt vaan oli tarkoitus saada tähteet hyötykäyttöön.

Kylmäsavulohipiirakka


Annoksia: 8

Valmistusaika: 50min

Aktiivinen valmistusaika: 15min

Ainekset:

  • (Myllynparas) pyöreä piirakkataikina, suolaiseen leivontaan
  • Kylmäsavulohi 100g
  • pieni punasipuli
  • Ruohosipulituorejuusto 100g
  • Maustamaton tuorejuusto 100g
  • 2 munaa
  • 2dl ranskankermaa
  • ripaus suolaa
  • 1tl sitruunapippuria
  • valkosipulin kynsi
  • 1dl maitoa
  • 2dl mozzarella juustoraastetta
  • 1dl salaattijuustokuutioita öljyssä
  • 10 miniluumutomaattia
  • pala paprikaa

  1. Anna pohjan sulaa huoneenlämmössä ja painele pyöreän piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  2. Laita pohjalle ruohosipulituorejuustoa, puolet kylmäsavulohesta ja pilkottu punasipuli.
  3. Sekoita keskenään munat, ranskankerma, maito, puolet juustoraasteesta ja mausta suolalla, sitruunapippurilla ja valkosipulilla. Suolan voi jättää halutessaan kokonaan poiskin, koska kylmäsavulohi on sen verran suolainen. 
  4. Kaada seos vuokaan.
  5. Laita pinnalle salaattijuustokuutiot, loput lohesta, halkaistut tomaatit ja pilkottu paprika.
  6. Lopuksi ripottele loput juustoraasteesta pinnalle.
  7. Paista uunin alatasolla noin 35min 200 asteessa. Anna vetäytyä hetki.
Tarjoile esimerkiksi salaatin tai rucolan kanssa


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Mokkapalat

Täytekakku, naked cake

Kettulapaset aikuiselle